Leuke weetjes over baby's

* Een pasgeboren baby ziet vrijwel niets

* Het hoofd bestaat uit een kwart van het lichaam

* De kleur van de ogen verandert nog na de geboorte

* Te vroeg geboren baby’s hebben vaker de hik

* Pasgeboren baby’s hebben nog geen tranen

* Een baby kan ademen en slikken tegelijk

* Het eerste lachje

 

Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl   Lief geboortekaartje met silhouet van kinderen op de fiets van JilleJille.nl   Lief geboortekaartje met silhouet van kinderen op de fiets van JilleJille.nl 

 

* Een pasgeboren baby ziet vrijwel niets

Wist je dat een pasgeboren baby na de bevalling nog bijna niets kan zien, het zicht is het minst ontwikkelde zintuig na de geboorte. Ze kunnen eigenlijk alleen licht, vormen en bewegingen waarnemen, maar alles is nog wazig. Waarschijnlijk hebben baby’s ook moeite met het onderscheiden van kleuren, pas na ongeveer een maand begint een baby kleuren te zien, daarvoor zien ze alles in zwart, wit en grijs. Als een baby 12 maanden is, ziet hij net zo goed als een volwassene.

 

Lief geboortekaartje met silhouet van kinderen op de fiets van JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van meisje op schommel van JilleJille.nl

 

* Het hoofd bestaat uit een kwart van het lichaam

Het lichaam van een pasgeboren baby bestaat dus nog voor een vierde deel uit het hoofd. Bij volwassenen is het hoofd ongeveer een achtste deel van het lichaam. De hersenen van een baby'tje zijn 10% van het totale gewicht. Bij volwassenen is dit maar 2% van het lichaamsgewicht.

 

Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl   Lief geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl

 

* De kleur van de ogen verandert nog na de geboorte

De kleur ogen van een pasgeboren baby kan nog veranderen! Baby’s van ouders met een lichte huidskleur kunnen bij de geboorte nog blauwe ogen hebben, deze kunnen maanden later misschien verandert zijn naar groene of bruine ogen! Baby’s van ouders met een getinte huid worden vaak geboren met lichtbruine of lichtgrijze ogen, die worden nog in de loop van de tijd donkerder van kleur. Het veranderen van de oogkleur heeft te maken met het pigment dat toeneemt, pasgeboren baby’s hebben maar weinig pigmentcellen. Als de baby wat ouder wordt, ontstaan er meer pigmentcellen. Pas a ongeveer zes maanden hebben zijn ogen meestal hun definitieve kleur.

* Te vroeg geboren baby’s hebben vaker de hik

Te vroeg geboren baby’s hebben vaker last van de hik. De oorzaak hiervan is dat de longen nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Met het hikken trainen prematuur baby's om hun ademhalingsspieren te controleren. In de baarmoeder kan een foetus van pas 9 weken al hikken.

* Pasgeboren baby’s hebben nog geen tranen

De traanbuizen van pasgeboren baby’s zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Dus ook al kunnen baby's vaak al veel huilen, er zijn nog geen echte tranen. De tranen komen gemiddeld pas tussen ongeveer 3 en 12 weken na de geboorte omdat er dan ook voldoende traanvocht is om tranen te produceren

 

Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl

 

* Een baby kan ademen en slikken tegelijk

De druk op je maag neemt toe zodra je buik gaat groeien. De sluitspier van de slokdarm naar de maag sluit daarom minder goed waardoor het zure maagsap in de slokdarm kan komen. Er zijn hiervoor middeltjes op de markt die je na overleg met je vroedvrouw of gynaecoloog kunt innemen.
Maar je kunt het wellicht ook iets voorkomen door op je eten te letten;

-Heb je last van brandend maagzuur dan eet je beter geen grote of vette maaltijden.
-Geen koolzuurhoudende dranken, kauwgom, chocolade, pepermunt, koffie, scherpe kruiden en zure dranken zoals sinaasappelsap.
Wat je ook kan helpen;
- Niet plots naar voren buigen maar door je knieën gaan
- Na het eten niet meteen gaan liggen
- Het hoofdeinde van je bed verhogen.

 

Lief geboortekaartje met goudfolie en waterverf JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met watercolor en goudfolie van JilleJille.nl

 

* Het eerste lachje

Al in je baarmoeder is jouw baby al druk aan het oefenen met verschillende gezichtsuitdrukkingen, maar echt doelbewuste bewegingen zijn dit nog niet. Als je baby ongeveer zes weken oud is zie je pas een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Bij ongeveer vier of vijf maanden kan jouw baby schaterlachen en als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.

 

Lief geboortekaartje met silhouet van broertje en zusjes JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van jongen van JilleJille.nl

 

* Hoe wordt het geslacht van een baby bepaald?

Het geslacht wordt bepaald door de zaadcel van de man. Een zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom, terwijl een eicel alleen een X-chromosoom kan hebben. Meteen nadat de eicel bevrucht is is al duidelijk of het een jongetje (XY) of een meisje (XX) wordt. Een aantal andere factoren spelen echter ook een rol; Zaadcellen met een Y-chromosoom zijn sneller en hebben na de eisprong dus meer kans om de eicel te bevruchten, maar ze sterven ook eerder. Zaadcellen met een X-chromosoom hebben weer meer kans als er nog geen eisprong is geweest, omdat ze langer in leven blijven.

 

* Lees deze tien weetjes over weeën en de bevalling?

    1.    De baarmoeder is een zeer actieve spier, deze kun je zelfs voelen wanneer je niet zwanger bent, bijvoorbeeld tijdens je maandstonden. Niet elke wee is heel pijnlijk, al vanaf de vierde maand zwangerschap kun je al weeën ervaren.

    2.    Deze ‘pijnloze’ weeën hebben wel degelijk een belangrijke functie, ze helpen bij de ontwikkeling van de baarmoeder en de voorbereiding op de bevalling. De intensiteit van de contractie heeft niets de maken met de nuttigheid ervan.

    3.    Heb je meer dan 10 weeën per dag bel dan het best je arts of vroedvrouw. Het kan zijn dat er een verandering van de baarmoederhals gaande is met de bevalling tot gevolg. Maar ook als je nog niet zo lang zwanger bent moet je zeker de arts raadplegen om geen risico te lopen op een miskraam.

    4.    Bij vroege weeën kun je de druk op je baarmoederhals verminderen door op tijd en vaak je rust te nemen.

    5.    ‘Echte' weeën herken je meteen, deze duren 30 à 40 seconden en deze contracties volgen elkaar sneller op en zijn veel pijnlijker. Als er minder dan 10 minuten zit tussen twee weeën moet je je naar het ziekenhuis gaan of de vroedvrouw bellen. Raadpleeg je vroedvrouw of arts bij de minste twijfel.

    6.    Een warm bad mag je alleen nemen als je de slijmprop nog niet verloren hebt en je water dus nog niet gebroken is. Het kan de pijn helpen verzachten, het water vangt de weeën op en verzacht de pijn, je kunt daardoor beter ontspannen.

    7.    Spieren kunnen op een natuurlijke manier nooit 100% samentrekken. Wanneer de contracties kunstmatig in het ziekenhuis worden opgewekt kunnen de spieren wel allemaal tegelijk helemaal samentrekken en dit is dus pijnlijker.

    8.    Stress. De baarmoeder scheidt natuurlijke pijnstillers of endorfine af. Maar bij stress kan de kalmerende werking van de endorfines dan weer tegengaan. 

    9.    Ook met een epidurale verdoving voel je weeën. De verdoving wordt toegediend wanneer je al 2 à 3 centimeters ontsluiting hebt, dit wil zeggen dat de arbeid al begonnen is en de weeën dus ook al.

    10.    Naweeën vinden een half uur na de bevalling plaats en kunnen soms wel 15 dagen duren. Ze zorgen er voor dat de baarmoeder weer op zijn plaats komt. Gewone pijnstillers kunnen de pijn verhelpen.

Raadpleeg altijd bij twijfel je vroedvrouw of arts. Alleen zij kunnen een correcte inschatting maken over jouw situatie en je het juiste advies geven.

 

Lief koperfolie geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met ijsbeer van JilleJille.nl

 

* Tweeling weetjes

Oeps, het zijn er twee! Twee baby'tjes in één keer, dubbelgeluk maar dat is toch ook wel eventjes schrikken!
Een verhoogde kans op een tweeling:
- Als er tweelingen in de directe familie voorkomen, vooral als er tweelingen zijn aan moeders kant
- Ben je een vrouw ouder dan 35 jaar dan neemt de kans op een twee-eiige tweeling toe.
- Bij een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF

 

Lief tweelingkaartje met goudfolie silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief tweelingkaartje voor meisje en jongen van JilleJille.nl

 

* Het verschil tussen een eeneiige- en een twee-eiige tweeling

Een eeneiige tweeling:
- Wanneer de bevruchte eicel zich splitst in de beginfase van de zwangerschap
- De twee kindjes delen hetzelfde DNA en hebben vrijwel dezelfde uiterlijke kenmerken en hebben hetzelfde geslacht
- Ze hebben echter niet dezelfde maar unieke vingerafdrukken.
Een twee-eiige tweeling:
-Wanneer twee eicellen worden bevrucht door twee afzonderlijke spermacellen.
-De kinderen lijken op elkaar zoals broers en/of zussen en zijn dus niet identiek en kunnen een ander geslacht hebben

 

Lief tweelingkaartje met silhouet van jongen en meisje van JilleJille.nl    Lief tweelingkaartje met silhouet van jongen en meisje van JilleJille.nl    

 

* De gemiddelde lengte van baby's bij de geboorte

Gemiddelde lengte baby - jongens
De gemiddelde lengte van jongetjes bij de geboorte is 50 cm.
Normale lengte van een jongen ligt bij de geboorte tussen 47 tot 54 cm

Gemiddelde lengte baby - meisjes
De gemiddelde lengte van meisjes bij de geboorte is 49,4 cm.
Normale lengte van een meisje ligt bij de geboorte tussen 46 tot 54 cm.

Bron: www.gemiddeldgezien.nl

 

Lief geboortekaartje met silhouet van jongen op wereldbol JilleJille.nl    Lief waterverf geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl

 

* Het gemiddelde gewicht van een baby bij geboorte?

Bij een geboorte na 9 maanden ligt het gemiddelde gewicht van een baby tussen de 2500 en 4500 gram. Het gewicht van een gemiddelde baby is ongeveer 3500 gram.

Is er verschil in het gemiddelde gewicht van jongetjes en meisjes?

Doorgaans zijn jongens gemiddeld 120 gram zwaarder dan meisjes. Het gemiddelde gewicht van een jongetje is ongeveer 3410 gram en het gemiddelde gewicht van een meisje ongeveer 3290 gram.

Is het gemiddelde gewicht van een 2e kind zwaarder?

Ja, het gemiddelde gewicht van een tweede kindje is vaak hoger dan het eerste kind. Je kunt er van uitgaan dat een tweede baby gemiddeld vaak 200 gram zwaarder is als de eerste baby. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij de eerste baby zwaarder is dan de eerste baby.

Bron: www.gemiddeldgezien.nl

 

Lief goudfolie geboortekaartje met silhouet van meisje JilleJille.nl    Lief koperfolie geboortekaartje met waterverf van JilleJille.nl

 

* Tips om de speen vaarwel te zeggen

- Verwacht iemand in jullie omgeving een baby? Misschien kun je jouw kindje misschien overthalen om de speen "door te geven" aan de nieuwe baby.

--Je kunt ervoor kiezen om de fopspeen samen met je kindje te begraven in de tuin als je die hebt. Leuk om er ook een aantal bloemenzaadjes bij te stoppen zodat er een paar maanden later een mooie bloem gaat groeien op die plek. Beter kun je de speen er zelf later wel ongemerkt uithalen zodat deze niet weer terug opgegraven gaat worden ;-)

-Je kunt het gebruik van een fopspeen ook geleidelijk aan afbouwen. Eerst mag jouw kleintje het alleen nog thuis en in de auto hebben, daarna mag het alleen nog in huis. De volgende stap alleen nog wanneer je kleintje gaat slapen etc.

-Laat je kindje het speentje meegeven aan de vriendin van de tandenfee, de "spenenfee". Zij laat een klein geschenkje/centje achter wanneer ze een speentje krijgt.

-Maak de fopspeen van je kindje vast aan een ballon en vertel je kleintje dat het op ontdekkingsreis gaat in de ruimte.

-Is het eind november, of al december? Misschien wil jouw kindje zijn of haar fopspeen wel meegeven aan Sint? Sint kan hem/haar misschien belonen met een extra stukje speelgoed. Je zou zelfs al even met je kindje kunnen gaan kijken in de speelgoedwinkel welk kadootje hij/zij aan Sint kan vragen als beloning.
 
-Natuurlijk kun je ook voor de drastische aanpak gaan en alle fopspenen in huis 's avonds in de vuilnisbak  gooien wanneer jouw kindje slaapt. Dat wordt natuurlijk dan wel een boze kleine de volgende dag...

 

Lief geboortekaartje met silhouet van broertjes en zusjes JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met confetti voor meisje van JilleJille.nl