Leuke weetjes | Wat je wilt weten over je zwangerschap | Tips

Leuke wetenswaardigheden over zwangerschap, geboorte en babynamen

Weetjes zwangerschap

* Ben ik zwanger?

* 's Ochtends misselijk?

* Op welke dag worden de meeste kindjes geboren?

* De uitgerekende datum

* Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent

* Brandend maagzuur tijdens zwangerschap

* Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

* Hoe wordt het geslacht een baby bepaald?

* Lees deze tien weetjes over weeën en de bevalling?

* Tweeling weetjes

* Het verschil tussen een eeneiige- en een twee-eiige tweeling

* De gemiddelde lengte van baby's bij de geboorte

* Het gemiddelde gewicht van een baby bij geboorte?

* Tips om de speen vaarwel te zeggen

 

Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl   Lief geboortekaartje met silhouet van kinderen op de fiets van JilleJille.nl   Lief geboortekaartje met silhouet van kinderen op de fiets van JilleJille.nl 

 

* Ben ik zwanger?

Een van de eerste symptomen waar aan je kunt merken dat je in verwachting bent is gevoelige borsten. Maar welke andere tekens worden met een zwangerschap geassocieerd?

1. Een veel voorkomend symptoom bij de zwangerschap is misselijkheid. Vaak in de ochtend maar het kan eigenlijk de hele dag voorkomen.

2. Een verscherpte smaak- en reukzin; Sommige geuren of smaken staan je erg tegen, een bekend voorbeeld hiervan is koffie. Of, misschien ben je juist helemaal verzot geworden op bepaalde producten. Heb je sterke veranderde reacties op voedsel dan kan dit wijzen op een zwangerschap.

3. Vermoeidheid. Je kunt op elk moment van de dag wel in slaap vallen. Je kunt je moe en lusteloos gaan voelen.

4. De veranderende hormonen in je lichaam kunnen ook hoofdpijn veroorzaken, daar kun je dus vaker last van hebben als je in verwachting bent.

5. In het begin van de zwangerschap is het heel normaal dat je vaker moet plassen. Dit komt omdat je baarmoeder nog laag in de buik ligt en tegen je blaas drukt.

6.Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap kun je opnieuw acné krijgen net zoals in je puberteit. Dit heeft alles te maken met je hormonen die overuren maken.

6. Je kunt last hebben van een te lage bloeddruk in het begin van je zwangerschap waardoor je je slap voelt en zelfs kunt flauwvallen.

Bij veel vrouwen komen deze symptomen voor als ze zwanger zijn. Gebruik natuurlijk beter een zwangerschapstest of raadpleeg je huisarts als je 100% zeker wilt zijn of je in verwachting bent.

 

Lief geboortekaartje met silhouet van kinderen op de fiets van JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van meisje op schommel van JilleJille.nl

 

* 's Ochtends misselijk?

Ochtendmisselijkheid kan verschillende oorzaken hebben: een verhoging van het zwangerschapshormoon (HCG hormoon) dat wordt afgescheiden als het bevruchte eitje zich heeft ingenesteld), het suikergehalte in je bloed is laag, je reukzin die is veranderd, vermoeidheid of stress e.a.. Dat is voor iedere vrouw weer verschillend.

Een aantal 100% natuurlijke tips;

. eet op verschillende tijdstippen van de dag

. kies voor koude gerechten (minder onaangename geurtjes)

. vers geperst citroensap of vermengd met suiker in een warm water

. eet veel koolhydraten om je je bloedsuikerspiegel in balans te houden zoals; bananen, aardappelen, rijst, pasta, ontbijtgranen, enz.

. Gember bevordert de spijsvertering en versterkt de spieren van het verteringsstelsel

. eet niet te vet en niet te pikant

. beter niet met een lege maag op gaan staan. Leg een paar beschuitjes, biscuit, stukjes fruit of een granenreep naast je bed klaar

. drink een glas water 30 minuten voor en na het eten in plaats van bij de maaltijd. Tijdens de dag drink je best in kleine beetjes

. beter niet gaan liggen na de maaltijd

 

Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl   Lief geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl

 

* Op welke dag worden de meeste kindjes geboren?

In de grafiek hieronder vind je de gemiddelde geboortes in een jaar in de VS, gemeten over 25 jaar. Grappig om te zien dat er in september heel veel baby's geboren worden, deze kindjes worden dus verwekt in of rondom de kerstvakantie in de koudste maanden van het jaar.

Ik ben zelf trouwens in september geboren :-)

Een lijst met de populaire verjaardagen, meeste kinderen geboren op data

* De uitgerekende datum

Maar 4% van alle zwangere vrouwen bevalt op haar uitgerekende datum! De meeste vrouwen bevallen namelijk tussen week 37 en week 42 van hun zwangerschap, dus de lengte van de zwangerschap verschilt ook nogal. Verwacht je een tweeling dan beval je over het algemeen nog eerder.

 

* Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent

Net ontdekt dat je zwanger bent? Proficiat!

Onderstaande producten worden afgeraden als je zwanger bent en laat je dus maar beter even links liggen:

-Cafeïne. (bv. koffie, cola, thee en sommige energiedrankjes) maximaal 100 milligram per dag
-Rauwe melk
-Rauwe vleeswaren (bv. tartaar, half doorbakken biefstuk,...) en rauw kippenvlees
-Rauwe vis en schelpdieren
-Rauwe eieren kunnen een bron van salmonellabacteriën zijn. (zelfgemaakte mousse, zelfgemaakt ijs)
-Kaas van rauwe melk (bv. Brie, Camembert, Roquefort,...)
-Lever en leverproducten (bevat veel vitamine A en is heel schadelijk voor je kindje)
-Alcohol
-Drop kan een hogere bloeddruk, vochtophoping en een tekort aan kalium veroorzaken.
Als je zwanger bent mag je gewoon alle fruitsoorten en groenten eten. Let tijdens het koken wel extra op de hygiëne: Was de groenten en het fruit zorgvuldig en was ook regelmatig je handen!

 

Lief geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl

 

* Brandend maagzuur tijdens zwangerschap

De druk op je maag neemt toe zodra je buik gaat groeien. De sluitspier van de slokdarm naar de maag sluit daarom minder goed waardoor het zure maagsap in de slokdarm kan komen. Er zijn hiervoor middeltjes op de markt die je na overleg met je vroedvrouw of gynaecoloog kunt innemen.
Maar je kunt het wellicht ook iets voorkomen door op je eten te letten;

-Heb je last van brandend maagzuur dan eet je beter geen grote of vette maaltijden.
-Geen koolzuurhoudende dranken, kauwgom, chocolade, pepermunt, koffie, scherpe kruiden en zure dranken zoals sinaasappelsap.
Wat je ook kan helpen;
- Niet plots naar voren buigen maar door je knieën gaan
- Na het eten niet meteen gaan liggen
- Het hoofdeinde van je bed verhogen.

 

Lief geboortekaartje met goudfolie en waterverf JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met watercolor en goudfolie van JilleJille.nl

 

* Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

Wat is nu een normale gewichtstoename?
Het is onvermijdelijk dat je enkele extra kilo's zult meedragen tijdens je zwangerschap, maar de ene vrouw komt veel meer aan dan de andere.  Wanneer neemt je gewicht je het meeste toe tijdens die 9 maanden?

Bij een bezoekje aan de gynaecoloog of vroedvrouw zul je te horen krijgen dat vrouwen gemiddeld zo'n 12 kilo bijkomen tijdens hun zwangerschap. Maar wist je dat je BMI* die je vóór je zwangerschap hebt bepaalt wat je ideale gewichtstoename is?

BMI onder de 18: 12 tot 18 kilo

BMI tussen 18 en 24: 11 tot 15 kilo

BMI tussen 25 en 30: 7 tot 11 kilo

BMI boven de 30: 7 kilo

Wanneer je zwanger bent van een tweeling mag je gemiddeld tussen de 11 en 25 kilo aankomen.

De gewichtstoename zal geleidelijk aan gebeuren maar je zult de eerste maanden niet zo heel veel bijkomen. De laatste weken van je zwangerschap zul je merken dat de extra pondjes zich veel sneller opstapelen.

*BMI (Body Mass Index) Deze methode geeft een indicatie van je gewicht in verhouding tot je lengte.

 

Lief geboortekaartje met silhouet van broertje en zusjes JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met silhouet van jongen van JilleJille.nl

 

* Hoe wordt het geslacht van een baby bepaald?

Het geslacht wordt bepaald door de zaadcel van de man. Een zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom, terwijl een eicel alleen een X-chromosoom kan hebben. Meteen nadat de eicel bevrucht is is al duidelijk of het een jongetje (XY) of een meisje (XX) wordt. Een aantal andere factoren spelen echter ook een rol; Zaadcellen met een Y-chromosoom zijn sneller en hebben na de eisprong dus meer kans om de eicel te bevruchten, maar ze sterven ook eerder. Zaadcellen met een X-chromosoom hebben weer meer kans als er nog geen eisprong is geweest, omdat ze langer in leven blijven.

 

* Lees deze tien weetjes over weeën en de bevalling?

    1.    De baarmoeder is een zeer actieve spier, deze kun je zelfs voelen wanneer je niet zwanger bent, bijvoorbeeld tijdens je maandstonden. Niet elke wee is heel pijnlijk, al vanaf de vierde maand zwangerschap kun je al weeën ervaren.

    2.    Deze ‘pijnloze’ weeën hebben wel degelijk een belangrijke functie, ze helpen bij de ontwikkeling van de baarmoeder en de voorbereiding op de bevalling. De intensiteit van de contractie heeft niets de maken met de nuttigheid ervan.

    3.    Heb je meer dan 10 weeën per dag bel dan het best je arts of vroedvrouw. Het kan zijn dat er een verandering van de baarmoederhals gaande is met de bevalling tot gevolg. Maar ook als je nog niet zo lang zwanger bent moet je zeker de arts raadplegen om geen risico te lopen op een miskraam.

    4.    Bij vroege weeën kun je de druk op je baarmoederhals verminderen door op tijd en vaak je rust te nemen.

    5.    ‘Echte' weeën herken je meteen, deze duren 30 à 40 seconden en deze contracties volgen elkaar sneller op en zijn veel pijnlijker. Als er minder dan 10 minuten zit tussen twee weeën moet je je naar het ziekenhuis gaan of de vroedvrouw bellen. Raadpleeg je vroedvrouw of arts bij de minste twijfel.

    6.    Een warm bad mag je alleen nemen als je de slijmprop nog niet verloren hebt en je water dus nog niet gebroken is. Het kan de pijn helpen verzachten, het water vangt de weeën op en verzacht de pijn, je kunt daardoor beter ontspannen.

    7.    Spieren kunnen op een natuurlijke manier nooit 100% samentrekken. Wanneer de contracties kunstmatig in het ziekenhuis worden opgewekt kunnen de spieren wel allemaal tegelijk helemaal samentrekken en dit is dus pijnlijker.

    8.    Stress. De baarmoeder scheidt natuurlijke pijnstillers of endorfine af. Maar bij stress kan de kalmerende werking van de endorfines dan weer tegengaan. 

    9.    Ook met een epidurale verdoving voel je weeën. De verdoving wordt toegediend wanneer je al 2 à 3 centimeters ontsluiting hebt, dit wil zeggen dat de arbeid al begonnen is en de weeën dus ook al.

    10.    Naweeën vinden een half uur na de bevalling plaats en kunnen soms wel 15 dagen duren. Ze zorgen er voor dat de baarmoeder weer op zijn plaats komt. Gewone pijnstillers kunnen de pijn verhelpen.

Raadpleeg altijd bij twijfel je vroedvrouw of arts. Alleen zij kunnen een correcte inschatting maken over jouw situatie en je het juiste advies geven.

 

Lief koperfolie geboortekaartje met silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met ijsbeer van JilleJille.nl

 

* Tweeling weetjes

Oeps, het zijn er twee! Twee baby'tjes in één keer, dubbelgeluk maar dat is toch ook wel eventjes schrikken!
Een verhoogde kans op een tweeling:
- Als er tweelingen in de directe familie voorkomen, vooral als er tweelingen zijn aan moeders kant
- Ben je een vrouw ouder dan 35 jaar dan neemt de kans op een twee-eiige tweeling toe.
- Bij een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF

 

Lief tweelingkaartje met goudfolie silhouet van jongen JilleJille.nl    Lief tweelingkaartje voor meisje en jongen van JilleJille.nl

 

* Het verschil tussen een eeneiige- en een twee-eiige tweeling

Een eeneiige tweeling:
- Wanneer de bevruchte eicel zich splitst in de beginfase van de zwangerschap
- De twee kindjes delen hetzelfde DNA en hebben vrijwel dezelfde uiterlijke kenmerken en hebben hetzelfde geslacht
- Ze hebben echter niet dezelfde maar unieke vingerafdrukken.
Een twee-eiige tweeling:
-Wanneer twee eicellen worden bevrucht door twee afzonderlijke spermacellen.
-De kinderen lijken op elkaar zoals broers en/of zussen en zijn dus niet identiek en kunnen een ander geslacht hebben

 

Lief tweelingkaartje met silhouet van jongen en meisje van JilleJille.nl    Lief tweelingkaartje met silhouet van jongen en meisje van JilleJille.nl    

 

* De gemiddelde lengte van baby's bij de geboorte

Gemiddelde lengte baby - jongens
De gemiddelde lengte van jongetjes bij de geboorte is 50 cm.
Normale lengte van een jongen ligt bij de geboorte tussen 47 tot 54 cm

Gemiddelde lengte baby - meisjes
De gemiddelde lengte van meisjes bij de geboorte is 49,4 cm.
Normale lengte van een meisje ligt bij de geboorte tussen 46 tot 54 cm.

Bron: www.gemiddeldgezien.nl

 

Lief geboortekaartje met silhouet van jongen op wereldbol JilleJille.nl    Lief waterverf geboortekaartje met silhouet van meisje van JilleJille.nl

 

* Het gemiddelde gewicht van een baby bij geboorte?

Bij een geboorte na 9 maanden ligt het gemiddelde gewicht van een baby tussen de 2500 en 4500 gram. Het gewicht van een gemiddelde baby is ongeveer 3500 gram.

Is er verschil in het gemiddelde gewicht van jongetjes en meisjes?

Doorgaans zijn jongens gemiddeld 120 gram zwaarder dan meisjes. Het gemiddelde gewicht van een jongetje is ongeveer 3410 gram en het gemiddelde gewicht van een meisje ongeveer 3290 gram.

Is het gemiddelde gewicht van een 2e kind zwaarder?

Ja, het gemiddelde gewicht van een tweede kindje is vaak hoger dan het eerste kind. Je kunt er van uitgaan dat een tweede baby gemiddeld vaak 200 gram zwaarder is als de eerste baby. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij de eerste baby zwaarder is dan de eerste baby.

Bron: www.gemiddeldgezien.nl

 

Lief goudfolie geboortekaartje met silhouet van meisje JilleJille.nl    Lief koperfolie geboortekaartje met waterverf van JilleJille.nl

 

* Tips om de speen vaarwel te zeggen

- Verwacht iemand in jullie omgeving een baby? Misschien kun je jouw kindje misschien overthalen om de speen "door te geven" aan de nieuwe baby.

--Je kunt ervoor kiezen om de fopspeen samen met je kindje te begraven in de tuin als je die hebt. Leuk om er ook een aantal bloemenzaadjes bij te stoppen zodat er een paar maanden later een mooie bloem gaat groeien op die plek. Beter kun je de speen er zelf later wel ongemerkt uithalen zodat deze niet weer terug opgegraven gaat worden ;-)

-Je kunt het gebruik van een fopspeen ook geleidelijk aan afbouwen. Eerst mag jouw kleintje het alleen nog thuis en in de auto hebben, daarna mag het alleen nog in huis. De volgende stap alleen nog wanneer je kleintje gaat slapen etc.

-Laat je kindje het speentje meegeven aan de vriendin van de tandenfee, de "spenenfee". Zij laat een klein geschenkje/centje achter wanneer ze een speentje krijgt.

-Maak de fopspeen van je kindje vast aan een ballon en vertel je kleintje dat het op ontdekkingsreis gaat in de ruimte.

-Is het eind november, of al december? Misschien wil jouw kindje zijn of haar fopspeen wel meegeven aan Sint? Sint kan hem/haar misschien belonen met een extra stukje speelgoed. Je zou zelfs al even met je kindje kunnen gaan kijken in de speelgoedwinkel welk kadootje hij/zij aan Sint kan vragen als beloning.
 
-Natuurlijk kun je ook voor de drastische aanpak gaan en alle fopspenen in huis 's avonds in de vuilnisbak  gooien wanneer jouw kindje slaapt. Dat wordt natuurlijk dan wel een boze kleine de volgende dag...

 

Lief geboortekaartje met silhouet van broertjes en zusjes JilleJille.nl    Lief geboortekaartje met confetti voor meisje van JilleJille.nl